Sidor

torsdag 18 juni 2015



LUST OCH FÖRÄLSKELSE , 

disciplin , koncentration och tålamod


Då Stefan Löfven pratar skolpolitik kan man ett ögonblick fundera på den alltmer populära sporten Curling. Ska man bli världsledande i en idrott vara sig det är skidåkning, simning eller curling så måste man avstå från att curla. " Både elever och föräldrar måste skärpa sig för att Sverige ska kunna klara konkurrensen i framtiden" sa Stefan Löfven i den nyss timade partikongressen för socialdemokraterna. Allt större delar av näringsverksamhet och ekonomi bygger på kunskapskapital som byggs upp i hemmen, i skolan, på universitet och högskolor samt i näringsliv och samhälle. Alla dessa aktörer måste skärpa sig för att vi skall klara konkurrensen i den globala ekonomin. Ingen inbillar sig att Niklas Edin och curlinglandslaget nått sitt mål utan disciplin, koncentration och tålamod i ansträngningen att klara konkurrensen i världen. Förmodligen finns det också familjer bakom idrottarna som skapat lust genom att visa intresse , heja på och skapa förutsättningar för den ansträngning laget lagt ner. Detsamma behöver lärandet i dagens samhälle. Fråga Charlotte Kalla om hon varit bland de främsta utan familjen och speciellt farfar vad jag förstått, bakom ryggen i elitsatsningen.
Ska vi lyfta det svenska kunskapssamhället behövs en gemensam satsning från föräldrar, skolan, samhället och näringslivet. Alla parter måste ”Göra sin plikt för att kräva sin rätt ” som Stefan Löfven formulerade det. „Socialdemokratins recept är att : Minska klasserna under de första skolåren så att lärarna får mer tid för varje elev.
Förbättra lärarnas kompetensutveckling. „
Ge bra villkor och bättre karriärvägar för lärare så att fler duktiga studenter söker sig till yrket. Se till att alla elever får läxhjälp.

I Norrbotten har SAP också ställt kravet att föräldrarna genom utbildning och folkbildning  skall få chansen att lära mer om hur man stöttar sin barn och ungdomar i skolan för bättre resultat. Skolkommissionen regeringen tillsatt kommer att ha ett lika viktigt uppdrag som den kommission som Tage Erlander tillsatte 1946 och som lade grunden för enhetsskola och grundskola. Lärandet , det livslånga är grunden för både existentiell hälsa hos medborgarna och ett konkurrenskraftigt näringsliv. Handskas vi med skolan och lärandet på rätt sätt kan vi se fram emot en utveckling som i mitten på förra seklet. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar